[google_maps id=”37″]

Reisinformatie Hongarije

Auto:
Documenten vereist tijdens reis:
– geldig rijbewijs (het Nederlandse rijbewijs is geldig in Hongarije)
– geldig verzekeringsbewijs (groene kaart). In Hongarije is een WA-verzekering verplicht
– kentekenbewijs
– NL-sticker (alleen aanbrengen indien kentekenplaat geen landcode heeft).

Ongevallen:
Bij ongevallen met gewonden is het verplicht en in overige gevallen aanbevolen, met het oog op het regelen van de schade,  om assistentie van de politie in te roepen via het landelijke nummer 107. De plaats van het ongeval mag slechts met toestemming van de dienstdoende agent worden verlaten.
Personen met de niet-Hongaarse nationaliteit hebben het recht hun eigen taal te gebruiken bij ondervraging of het afleggen van een getuigenverklaring. Hierbij mag men de hulp inroepen van een tolk, een advocaat en het eigen consulaat.
Motorvoertuigen met schade aan de carrosserie mogen het land slechts verlaten met een officieel rapport.
Bij kleine zaken krijgen buitenlanders op het politiebureau en de rechtbank voorrang.

Alcohol:
LET OP! In Hongarije is het verboden een motorvoertuig te besturen als men alcohol heeft gedronken. Het toegestane alcoholpromillage is dus NUL!

Telefoneren:
Tijdens het rijden in een personenauto is mobiel telefoneren slechts toegestaan met handsfree bediening, voor voertuigen met 2 of 3 wielen geldt een totaalverbod op mobiel telefoneren.

Overige (afwijkende) verkeersregels:
Buiten de bebouwde kom moeten personenauto’s ook overdag dimlicht voeren.
Voor bromfietsen en motorfietsen geldt deze verplichting ook binnen de bebouwde kom.
Kinderen onder 12 jaar mogen niet voorin plaatsnemen.
Voor kinderen onder 12 jaar en kinderen kleiner dan 150 cm is een kinderzitje verplicht.
Het gebruik van de claxon is alleen toegestaan bij gevaar.
Voor bestuurders van motorfietsen en bromfietsen is het dragen van een helm verplicht.
Buiten de bebouwde kom dient men rekening te houden met onverlichte landbouwvoertuigen, paard-en-wagens, tractoren en wielrijders.
Binnen de bebouwde kom mag groot licht slechts voor een korte periode worden gebruikt om eventuele hindernissen of slecht wegdek te kunnen waarnemen.

Verkeersboetes:
Wanneer men een boete krijgt, staat op de achterkant hiervan waar deze moet worden voldaan. De bekeuring mag niet ter plaatse te worden betaald. De boetes moeten in forinten worden betaald middels een storting/overschrijving.
Het is raadzaam om de boete in Hongarije bij een postkantoor te betalen of nadrukkelijk te vragen om een acceptgiro die ook vanuit het buitenland kan worden betaald.

Maximum snelheden:

Personenauto of motorfiets:

Autosnelweg: 130 km/u
Autoweg: 110 km/u
Overige wegen: 90 km/u
Binnen bebouwde kom: 50 km/u

Personenauto met aanhanger:
Autosnelweg: 80 km/u
Autoweg: 70 km/u
Overige wegen: 70 km/u
Binnen bebouwde kom: 50 km/u

Snelwegen en tolheffing:
Voor het gebruik van snelwegen in Hongarije is een vignet verplicht. Dit staat ook bekend
als e-vignet of e-Matrica. Dit vignet is verkrijgbaar aan de grens of bij pompstations door het hele land. Er zijn vignetten te koop voor (10 dagen), een maand of een jaar. Het vignet hoeft niet achter de voorruit te worden geplakt; controle vindt plaats via het kenteken. Alle snelwegen in Hongarije (dus alle wegen die met een M plus een getal aangegeven worden, zoals M1 of M15) zijn tolwegen. Sommige delen van deze snelwegen zijn vrijgesteld van tol, vooral de gedeelten die om een stad leiden. Op de site www.motorway.hu vindt u meer informatie over de snelwegen, de tolheffing en over de tolvrije gedeelten.

Brandstof:
Alle (in het internationale verkeer) gebruikelijke brandstofsoorten zijn verkrijgbaar bij de benzinestations langs de hoofdwegen. Het octaangehalte wordt op de pompen aangegeven: 86, 95 (Euro), 98 (Superplus) en diesel (gázolaj). LPG is vrijwel overal verkrijgbaar. Loodvrij wordt aangegeven als ‘Ólommentes’ of ‘Bleifrei’.

Wegenwacht:
De Hongaarse wegenwacht kunt u via praatpalen bereiken op telefoonnummer 188.  Verder is de Magyar Autóklub (MAK) bij pech bereikbaar op 1 212 28 21 (in Boedapest zonder ‘1’ ervoor). Non-stop Internationaal Steunpunt: +36-1-345 1755.

Valuta:
Het wettige betaalmiddel in Hongarije is de forint (HUF, Ft).
Er zijn munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 en bankbiljetten van 500, 1000, 2000, 5000, 10.000 en 20.000 forint.
De koers: 1 euro is ongeveer 308 forint, de koers kan echter enigszins schommelen.

Banken & Wisselkantoren:
Geld wisselen is alleen toegestaan bij officiële wisselkantoren, het ontvangen bonnetje dient u tijdens het gehele verblijf in Hongarije te bewaren.
Bij wisselen buiten de officiële kanalen bent u zelf verantwoordelijk en loopt u het risico slachtoffer te worden van oplichting.
De openingstijden van de handelsbanken zijn in het algemeen maandag t/m donderdag van 8-16 u, vrijdags van 8-13 u.
Op zaterdag en zondag zijn de banken gesloten.
In de binnenstad van Boedapest en in de toeristische plaatsen zijn tal van wisselkantoren die ook in het weekend geopend zijn.
Voor contant geld kunt u ook terecht bij geldautomaten en geldwisselmachines.
U kunt bij de geldautomaten bij bankgebouwen doorgaans dag en nacht terecht.

Boedapest kaart (Budapest Card):
De Budapest Card geeft recht op één, twee of drie dagen reizen met het openbaar vervoer in Boedapest, gratis rondleidingen en kosteloos bezoek aan vrijwel alle musea. Verder ontvangt u korting bij thermaal baden, evenementen, excursies en  restaurants.
De Budapest Card is verkrijgbaar bij toeristeninformatie kantoren, reisbureaus, hotels, luchthaven en grootste metrostations.

Reisdocumenten:
Sinds 1 mei 2004 kunnen Nederlanders zowel met een geldig paspoort als met een geldige identiteitskaart naar Hongarije reizen. Indien u via Hongarije doorreist naar een land buiten de EU dient u echter in het bezit te zijn van een geldig paspoort.
Voor niet-Nederlandse/EU staatsburgers woonachtig in Nederland gelden de voor het land van herkomst bepaalde regels. Zij dienen zich te wenden tot de Hongaarse Ambassade in Den Haag (zie ambassades en consulaten hieronder).
Voor reizigers afkomstig uit de landen van de EER (Europese Economische Ruimte) geldt voor de inreis in Hongarije geen visumplicht. Zij kunnen maximaal 90 dagen in Hongarije verblijven zonder aparte verblijfsvergunning.
Bij verlies of diefstal van geld, paspoort of andere waardevolle spullen moet u direct aangiftedoen bij de plaatselijke politie. Vraag altijd om een schriftelijke verklaring van diefstal of verlies. Indien nodig kunt u contact opnemen met de Nederlandse Ambassade of het Consulaat in Boedapest.

Gezondheid:
Voor een reis naar Hongarije heeft u geen speciale inentingen nodig. Geneesmiddelen zijn op recept verkrijgbaar bij de apotheek. De Nederlandse ziektekostenverzekeringen zijn geldig in Hongarije: zij betalen de kosten van de medische spoedbehandelingen in Hongarije terug.
Sinds 1 januari 2006 is het ook in Nederland mogelijk een Europese gezondheidskaart (EHIC) aan te vragen. Let op, de EHIC is alleen voor de spoedbehandelingen geldig!
Wij raden u dus aan om de polisvoorwaarden van uw ziektekostenverzekering te raadplegen en een reisverzekering (indien nodig met medische dekking) af te sluiten.
In andere gevallen van ziekenhuisopname en voor niet-spoedeisende medische behandelingen zijn de plaatselijke tarieven van toepassing.
Een lijst van de ziekenhuizen vindt u in de lokale telefoongidsen. U vindt er ook een lijst van de dienstdoende apotheken.
Alarmnummer in Hongarije: 112.
Als u regelmatig medicijnen gebruikt en deze meeneemt op reis, vraag dan aan uw huisarts een medisch rapport om te kunnen aantonen dat de medicijnen in uw bagage voor eigen gebruik zijn.

FEESTDAGEN
Nieuwjaar 1 januari
Dag der Onafhankelijkheid (1848) 15 maart
Pasen 5 en 6 april
Dag van de Arbeid 1 mei
Pinksteren 24 en 25 mei
Dag van de Grondwet (Sint-Stephanus) 20 augustus
Nationale feestdag (Dag van de Republiek, opstand 1956) 23 oktober
Allerheiligen (Mindenszentek) 1 november
Kerstmis 25 en 26 december

Ondanks de constante zorg en aandacht die wij aan de website besteden, is het mogelijk dat de informatie die hier wordt gegeven onvolledig of onjuist is. Wij sluiten alle aansprakelijkheid uit voor directe of indirecte schade die het gevolg is van het gebruik van informatie die door middel van onze site verkregen is.