In de omgeving van ons vakantiehuis in Mikebuda valt veel te zien en te beleven. Op deze pagina staan enkele tips en bezienswaardigheden. In het vakantiehuis is een ordner aanwezig met een nog veel uitgebreider aanbod. Deze pagina is niet meer dan een eerste indruk!

PAARDRIJDEN / PUSTASHOW

Hongarije is een land van paarden. Op de weg kom je nog regelmatig een paard met wagen tegen. Verder zijn er de alom bekende Pusta shows waar de ruiters je doen verbazen met hun bijzondere vaardigheden. Na de show is het mogelijk om de stallen te bezoeken en om te genieten van een Pusta maaltijd onder begeleiding van een orkest. Wilt u liever zelf paardrijden, dan kunnen wij u in contact brengen met een goede manege waar zowel binnen- als buitenritten mogelijk zijn.

Poestashow

Een echte aanrader is het om er een aantal uren op uit te trekken met paard en wagen. Tegen een geringe vergoeding regelen wij een huifkar met koetsier en bepaalt u in overleg de route.

 website Yolo Poesta-rit

WANDELEN / MOUNTAINBIKEN / MOTORRIJDEN

De omgeving en het landschap zijn bij uitstek geschikt voor mooie tochten per voet, fiets, motor en auto.

ZWEMMEN en KUREN

Hongarij kent vele kuuroorden en thermaal baden. Zo vindt u in Cegléd het Ceglédi Termál Fürdö. Dit moderne aquapark met verschillende binnen- en buitenbaden biedt ontspanning en vermaak voor het hele gezin en trekt toeristen uit binnen- en buitenland. Ceglédi Termál Fürdö biedt op een oppervlakte van 19.000 m2 een ruim aantal baden, therapeutische baden, openluchtzwembaden, een spectaculair fonteinbad, massagebaden en talloze mogelijkheden voor fysiotherapeutische behandeling. Een met bomen omgeven promenade nodigt tot wandelen uit. Er zijn speeltuinen, sportvelden en een roeivijver. Bezoek de site voor meer informatie.www.cegleditermal.hu 

Thermaalbad

NOG MEER WATERPRET

In de plaats Keckskemet is een enorme waterplas. U kunt er zwemmen, kanoën, surfen en roeien, of gewoon op het gras liggen met een goed boek.

VISSEN

Met 3200 km stromend en 1700 km2 stilstaand water is Hongarije een aantrekkelijk visgebied. De Hongaar is een echte visliefhebber en daarom vindt u bijna in ieder dorp grote visvijvers.

KARTEN

In de plaats Csemö vindt u een kartbaan www.bognargokart.hu

ETEN & DRINKEN

Voor ongeveer 10 euro per persoon (inclusief drank) kunt u al heerlijk uit eten. De Hongaar zelf eet warm tussen de middag en doet dat graag buiten de deur. In de meeste restaurants kunt u ’s middags aanschuiven voor een standaard drie gangen menu voor een bedrag van tussen de 2,5 en 3 euro!

Anders dan bijvoorbeeld in Nederland leeft de nationale kookkunst sterk in Hongarije. Ook is er veel rivaliteit tussen regionale varianten van hetzelfde gerecht. Een voorbeeld is de Hongaarse hete vissoep, halászlé of ‘visserssoep’,

Typisch Hongaarse gerechten zijn: gulyásleves (goulashsoep), kolbász (worst), lecsó (gekookte paprika), palacsinta (flensjes met verschillende vullingen), pörkölt (eenpansgerecht met vlees en/of worst, paprika, knoflook en uien), töltött káposzta (gevulde kool), Lángos (gefrituurde deegsnack eventueel belegd met bijvoorbeeld kaas, knoflook olie en crème fresh).

Belangrijk zijn ook de verschillende soorten groentenstoofpotten, die főzelék genoemd worden, maar ook de koude fruitsoepen, zoals koude kersensoep. Verder zijn mengsels van verschillende vleessoorten (Hongaarse mixed grill op een houten plateau) een traditioneel onderdeel van de Hongaarse keuken.  In heel exclusieve gerechten worden diverse fruitsoorten zoals pruimen en abrikozen meegekookt met het vlees, meestal gecombineerd met risotto, noedels en aardappelen. In de Hongaarse keuken worden ook verschillende soorten kaas geserveerd, zoals túró (een verse kwarkkaas), Trappista, Pálpusztai en Liptauer.

Eten en drinken

ZONDAGSMARKTEN

Bijna wekelijks is er in de omliggende dorpen een grote boeren markt. Voor de “buitenlandse” bezoeker is een bezoek aan de markt een belevenis en een reis terug in de tijd. Van tafelkleed tot geiten en kippen. Er is van alles te koop!

Boerenmarkt

MUSEA

Hongarije kent vele musea. Het is niet te doen om ze allemaal te benoemen. Maar alleen al in de directe omgeving kunt u naar het speelgoedmuseum, het fotografiemuseum en het trommel- en drumstellen museum.

DIERENTUINEN

Verspreid over Hongarije zijn meerdere dierentuinen. Een echte aanrader is de dierentuin van Budapest. Maar zoekt u het liever nog dichterbij uw vakantieverblijf, dan zijn er in de omgeving ook nog 2 kleinere parken.

ZOO 21

NATIONALE-PARKEN

Hongarije telt tien nationale parken, waarvan het Nationaal Park Hortobágy het grootste is. Ten zuiden van de hoofdstad ligt het Nationaal Park Kiskunság. De andere zijn de nationale parken Aggtelek, Boven-Balaton, Bükk, Donau-Drava, Donau-Ipoly, Fertő-Hanság, Körös-Maros en Őrség. Verder zijn er nog vele beschermde natuurgebieden.

Nationaal park Aggtelek is een nationaal park in het noorden van Hongarije. Het park is opgericht in 1985 en heeft een oppervlakte van 198,92 km2. In 1995 kwam het park samen met de Slowaakse Karst op de werelderfgoedlijst van de UNESCO met de omschrijving Grotten van de Aggtelek Karst en Slowaakse Karst. In het park zijn vele karstgrotten te vinden. Onder meer de grootste stalactietengrot, Baradlagrot, is in het park te vinden. De grot heeft een lengte van ruim 26 kilometer.

BUGAC-POESTA

Bugac puszta, ten zuiden van Kecskemét een prima keus om op een relaxte manier deze unieke flora en fauna te leren kennen. Hier kan de bezoeker kennis maken met een onaangeroerd en beschermd stukje Hongarije. Kiskunság, het op één na grootste natuurpark van Hongarije, is bovendien een thuishaven van tal van inheemse vis- en vogelsoorten. Vanuit Kecskemét vertrekt een smalspoor stoomtrein naar Bugac, waar u te voet of met paard en wagen een tocht kunt maken. Ter plaatse is er een klein museum waar als hoofdthema de vroegere levenswijze van de Hongaren van de regio is, en waar u ook zeldzame oerhuisdieren kunt zien, zoals de grijze rund, oervarken (mangalica), oerschaap (racka). En voor de lekkere trek is hier ook een restaurantje met heerlijke gulyás, en andere gerechten.

Natuurpark 

DORPEN en STEDEN

CSEMÖ

Csemö is een dorpje met iets meer dan 4100 inwoners en omdat het dorp voornamelijk uit uiteengelegen boerderijen bestaat, strekt het zich uit over 8000 hectare grond. Csemõ is een typisch dorpje van de Kleine Laaglanden. Hier vindt men alle in Hongarije voorkomende boerderijtypes, die in het Hongaars “tanya” heten. Csemõ ligt enkele kilometers verwijderd van het geografische middenpunt van Hongarije. Dit punt is gemarkeerd met een fraai monument.

In 1998 heeft Csemõ de titel van derde meest fleurige dorp van Europa verworven en sindsdien is elke eerste zaterdag van juli Bloemenfeestdag, wat uitbundig wordt gevierd. Naast bloemen sieren vele houtsnijwerken van kunstenaar Ferenc Orisek het gezicht van het dorp. Er is ook een dorpsmuseum, waar ook dorpsfeesten worden gehouden, en een brandewijnmuseum “Pincemúzeum” waar men brandewijn proeven kan. De omgeving is zacht glooiend met veel natuurlijke en aangeplante bossen en er is ook een beschermd stuk natuurgebied, een stukje oermoeras met zeldzame orchideeën.

website Csemö

CEGLED

Deze kruising van wegen in de Hongaarse vlakte heeft al zeker 800 jaar een naam. Cegléd wordt voor het eerst in 1290 in een oorkonde vernoemd. Honderd jaar later heette de plaats officieel een marktstadje. Dit oord werd echter veel eerder bewoond, getuige de vondst van talloze graven uit de bronstijd.

Vandaag de dag is Cegléd op 70 km ten zuidoosten van Budapest met 44.000 inwoners een gezellige provinciestad en nog steeds een kruispunt van wegen voor het treinverkeer, maar ook voor de lokale fruit- en wijnteelt. Cegléd koestert haar monumentale gezicht. Het huidige stadsgezicht harmonieert historie met renovatie. Standbeelden getuigen van Cegléds rol in de Hongaarse geschiedenis.

Op het Plein van de Vrijheid staat de grootste gereformeerde kerk van Centraal-Europa uit 1835 in classicistische stijl. Het stadhuis (eclectische stijl) werd gebouwd tussen 1891-1893, de neo-gothische evangelische kerk stamt uit 1896.

In Cegléd ben je echt wel wat tijd kwijt, als je er een monumentenwandeling maakt. Op het Kossuthplein staat de de in 1827 gewijde rooms-katholieke kerk in classicistische stijl. Vóór de kerk staat de drieëenheidszuil, daarachter het Dósza-standbeeld van Jozsef Somogyi.

Cegléd kent gezellige terrasjes en parken met fonteinen en beeldhouwwerken van lokale kunstenaars. Talrijke bloemperken sieren het aangezicht van vroeg in de lente tot laat in de herfst. In de Jugendstil-gebouwen van het Kossuthmuseum zijn etnografische, archeologische en andere tentoonstellingen te bewonderen.

website Yolo Cegléd

KECSKEMÉT

Kecskemét is een van de mooiste steden van Hongarije. Zowel vanwege de prachtige Jugendstil gebouwen als om zijn talloze bezienswaardigheden (o.a. het stadhuis van de architect Ödön Lechner) en de grote pleinen met fonteinen.

In Kecskemét en omgeving is voor ieder wat wils te vinden. Degene die zich niet voor architectuur en oude bouwwerken interesseert kan heerlijk genieten van het natuurschoon. In de stad kan dit bijvoorbeeld in het arboretum (62 hectare groot) of het vrijetijdspark, en daarbuiten in het nationale park Kiskunság.

Het centrum van de stad toont een willekeur aan bouwstijlen die door elkaar zijn geplaatst. Ondanks dit vormen de openbare gebouwen rondom de marktplaats één geheel. Het klokkenspel op de gevel van het gemeentehuis (Jugendstil) is één van de mooiste bezienswaardigheden van de stad. Andere bezienswaardigheden zijn de verschillende musea, muziekcentra en kerken, die verspreid staan door de stad.

Kecskemét

BOEDAPEST

Boedapest bestaat uit twee delen, Boeda (172 km²) op de rechteroever en Pest (352 km²) op de linkeroever van de Donau. De Gellértberg (235 m hoog), met de citadel, het voormalig koninklijk paleis en de heuvel met de St.-Mátyáskerk (13e eeuw) beheersen het stadsbeeld op de rechteroever. Op de linkeroever vinden we de St.-Istvánkerk (uit de 19e eeuw, met een 96 meter hoge koepel) en het Atilla József district, een moderne buitenwijk van de stad. Boedapest heeft de oudste metro van het vasteland van Europa. Het lijnennet wordt nog voortdurend uitgebreid. Interessant is ook het grote stadspark in Pest, met in een grote vijver, op een eiland, het zgn. Vajdahunyad kasteel, dat dienst doet als museum voor de landbouw. In het stadspark vindt men verder de dierentuin en een zwembad, het Széchenyi bad, waar het geneeskrachtige water een temperatuur van 74°C heeft. De oevers van de rivier zijn door zes verkeersbruggen en twee spoorbruggen met elkaar verbonden. Midden in de rivier ligt het Margareten Eiland, een van de mooiste parken van de stad. Het heeft een lengte van bijna 3 km en heeft verschillende sportvelden, zwembaden en openluchttheaters. Veel geld is in Boedapest besteed aan het behoud van kunstwerken uit het verleden. De gebouwen en monumenten die in WO II en de opstand van 1956 verwoest of beschadigd werden, zijn voor zover mogelijk weer in de oude stijl gerestaureerd.

In Boeda ligt de Burghtheuvel, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de Donau. Het burchtkwartier is één van de meest romantische plekken in Boedapest om een wandeling te maken. Dit gehele complex met zijn machtige Koninklijke paleis, zijn smalle straatjes, oude huizen en prachtige kerk staat als beschermd gebied op de monumentenlijst van de UNESCO.

Budapest 4

EGER

Eger is beroemd om zijn roemruchte verleden vanwege de oorlogen met de Turken eind 16e eeuw. Een overblijfsel hiervan is o.a. de Egri Bikaver, de Stierebloedwijn.

Eger is een perfecte plaats om lopend te verkennen, omdat een gedeelte is afgesloten voor verkeer. Met haar 175 beschermde gebouwen en monumenten is er op iedere hoek van elke straat wel wat te zien.

Een wandeling naar het kasteel is een verplicht nummer. Het slot stamt uit de dertiende eeuw. Voor diepgravers is er een ondergronds systeem van kazematten waar je alleen met een gids in kunt afdalen en verder is er een muntmuseum waar de bezoekers in de gelegenheid worden gesteld zelf ook eens een munt te slaan. Voor velen een droom, al zou men wellicht liever aan de bankpapierpers staan.

Buiten de kazematten zoekt Eger het nog wel meer onder de grond, want onder de stad bevindt zich een 130 kilometer lang gangenstelsel van wijnkelders.

Er is iedere dag markt in de stad en naast rijk gevulde stallen treft u nog immer het gerimpelde koopvrouwtje dat niet meer dan wat knollen of wortelen in de aanbieding heeft.

SZEGED

Szeged is een stad in de provincie Csongrád in Zuidoost-Hongarije op de plaats waar de rivieren Maros en Tisza samenkomen. Liefhebbers van de Hongaarse cultuur kennen sedert meerdere decennia het festival van de Zuid-Hongaarse stad Szeged in juli en augustus. Op het vierkante, met arcades omgeven domplein, is één van grootste kerken van Hongarije, de Gelofte kerk, decor voor het enorme openlucht toneel, waar onder de sterrenhemel opera’s, klassieke toneelstukken, Hongaarse en buitenlandse rockopera’s, folklore programma’s en dansproducties worden opgevoerd.